Cổng thông tin về ngành Logistic Việt Nam

" Bạn có biết hết về ngành Logistic? Mọi thứ bạn cần biết đều có ở đây "

Sự kiện nổi bật

DỊCH BỆNH COVID 19 ẢNH HƯỞNG NẶNG NỀ ĐẾN CHUỖI CUNG ỨNG LOGISTICS THỦY SẢN.

Theo Hội nghị về Thương mại và Phát triển của Liên Hợp Quốc, khoảng 80% khối lượng giao dịch hàng hóa trên thế giới được vận chuyển bằng đường biển và Trung Quốc là nơi có 7/10 cảng được xem là những cảng bận rộn nhất thế giới.

Việc Trung Quốc ra sức phòng chống dịch khiến nhiều tàu không thể cập cảng của quốc gia này, trong khi đó một số tàu khác đang mắc kẹt tại cảng do chưa có công nhân quay lại làm việc và vẫn còn nhiều tàu khác đang không hoạt động trong “khu vực cách ly nổi” vì nhiều nước cấm các thuyền viên của các tàu đã cập cảng Trung Quốc rời tàu trước khi họ được xác nhận không nhiễm virus.

Trung Quốc là đối tác thương mại số 1 đối với các cảng ở Seattle và Tacoma ở tiểu bang Washington của Mỹ, nơi các con tàu được chất đầy bởi những container quần áo, đồ chơi và đồ điện tử. Nhiều tàu sẽ trở về Trung Quốc với những lô hàng thủy sản Alaska và các sản phẩm khác của Mỹ, nhưng hiện tại các hoạt động đã chậm lại đáng kể.

Peter McGraw, thành viên của Liên minh Cảng biển Tây Bắc, cho biết “Các nhà máy không mở cửa và hàng hóa không được sản xuất. Chúng tôi chưa xác định được những tác động của điều này. Có rất nhiều chuyến đi với các container trống, điều này đồng nghĩa với việc sẽ có nhiều chuyến đi sẽ bị hủy bỏ”.

Alaska XK thủy sản sang Trung Quốc với giá trị gần 1 tỷ USD bao gồm các sản phẩm dành cho tiêu dùng cuối cùng của Trung Quốc. Nhưng phần lớn sản phẩm được tái xuất trở lại Mỹ và các nước khác.

Andy Wink, Giám đốc Hiệp hội Phát triển Thủy sản Vùng vịnh Bristol, đồng thời là một nhà kinh tế có kinh nghiệm theo dõi thị trường cá hồi thế giới trong hơn một thập kỷ cho biết “Nếu nhà máy có sản phẩm đến nhưng lại không có công nhân để vận hành, nhà máy sẽ gặp phải tình trạng dư thừa kho bảo quản lạnh. Đây là một vấn đề đối với phía tái xuất sản phẩm. Về mặt tiêu dùng, nếu người tiêu thụ không đi mua thủy sản, điều đó sẽ làm giảm tiêu thụ. Do đó, có một số giải pháp để khắc phục khó khăn trong việc vận chuyển thủy sản thông qua chuỗi cung ứng”.

Đã có nhiều hơn sản phẩm thủy sản từ các nơi khác NK vào Mỹ. “Các công ty nuôi cá hồi lớn đang tìm các địa điểm để định hướng sản phẩm của họ và Mỹ là sự lựa chọn tốt. Do đó, Wink cho biết đã chứng kiến giá cá hồi trung bình giảm khoảng 10% kể từ đầu năm ở thị trường bán buôn.

John Sackton, chuyên gia thị trường của Seafood News cho biết “Khi cuộc khủng hoảng có khả năng vào mùa xuân, nhiều nghề cá lớn có mùa bán quanh năm nhưng vụ thu hoạch ngắn hơn – như cá hồi Alaska, cũng bắt đầu tham gia vào các cuộc đàm phán về giá và thiết lập giá bán tại cảng”.

Việc thiết lập giá tại cảng dựa vào sự kỳ vọng về giá cho cả năm của nhà phân phối và nhà đóng gói sản phẩm, nguồn cung và sự có sẵn của sản phẩm cập cảng, chi phí và kỳ vọng kinh doanh của người thu hoạch. Sackton cho biết “Bất kể mức giá nào được trả trong tháng 5 hoặc tháng 6, các nhà đóng gói đang xem xét mức giá cho 5,6 tháng tiếp theo vì sự khó lường của tình hình dịch bệnh trong năm nay”.

Hannah Lindoff, Giám đốc tiếp thị toàn cầu của Viện tiếp thị thủy sản Alaska (ASMI) cho biết, ngoài Trung Quốc, ngành thủy sản Alaska đã đa dạng hóa thị trường thủy sản của mình kể từ thời điểm thuế quan áp đặt vào năm 2018 đã khiến ngành thủy sản Alaska bị giảm doanh số với các đối tác hàng đầu. Tuy nhiên, nỗi sợ dịch Covid-19 đang gây ra sự gián đoạn trên khắp các khu vực bán hàng.

“Chúng tôi có các đại diện tiến hành các hoạt động tiếp thị để nâng cao giá trị của các sản phẩm thủy sản Alaska. Tuy nhiên, do lệnh cấm đi lại và các vấn đề về sức khỏe, một số hội thảo ở Trung Quốc được thiết kế để nâng cao kiến ​​thức về các loài khác nhau ở Alaska được lên kế hoạch tổ chức trong tháng 3/2020 đã bị hủy bỏ. Ngoài ra, các sự kiện ở Singapore và Italia cũng đã bị hủy bỏ. ASMI tiếp tục ưu tiên sức khỏe của các đại diện và đối tác ở nước ngoài của chúng tôi ở các khu vực này và hy vọng vào những tin tức tích cực”. Lindoff cho biết.

Theo New York Times, các hoạt động vận chuyển hàng hóa hàng không đã bị ảnh hưởng theo những cách khác nhau và việc hủy các chuyến bay đến và đi từ Trung Quốc đã khiến cho các hãng vận chuyển gặp khó khăn trong việc vận chuyển sản phẩm.

Người mua sắm ở Mỹ có thể không tìm thấy nhiều mặt hàng trên các kệ hàng ở các siêu thị vào giữa tháng 4/2020. Các nhà bán lẻ lớn như Walmart và Target có thể là những người đầu tiên gặp phải các vấn đề hết hàng.

Xem thêm

HÃNG TÀU NEPTUNE PACIFIC MUA LẠI CÔNG TY CON PIL TẠI SINGAPORE.

Hãng tàu Neptune Pacific, chuyên khai thác các tuyến vận chuyển container khu vực Thái Bình Dương, Úc, New Zealand và Fiji, đã mua lại Pacific Direct Line (PDL), hãng tàu con của PlL có trụ sở tại Singapore.

Nhận xét về việc thu mua này, công ty con của The Wonderful Company có trụ sở tại Los Angeles, cho biết trong một tuyên bố: "Việc kinh doanh kết hợp sẽ liên kết liền mạch chuỗi cung ứng giữa vận chuyển, kho bãi, ICD và dịch vụ thông quan nhằm phục vuj cho khách hàng tại 18 thị trường Châu Á Thái Bình Dương.

Giám đốc điều hành Hãng tàu Neptune Pacific, ông Rolf Rasmussen, cho biết: "Việc xác nhập này sẽ giúp hãng tàu cung ứng mạng lưới vận tải và dịch vụ hậu cần logistics mạnh và tốt nhất trong quần đảo Thái Bình Dương. Sự kiện này giúp chúng tôi củng cố các tuyến chính cố định thời gian vận tải, gia tăng sử dụng đội tàu kết hợp nhằm cung cấp các giá cước ngày càng cạnh tranh và dịch vụ logistics đáp ứng yêu cầu của khách hàng.

Ông Teo Siong Seng, Chủ tịch kiêm Giám đốc điều hành Hãng tàu PIL cho hay "PIL đang cố gắng tối ưu hóa các nguồn lực và xem xét phương pháp kinh doanh tổng thể để có cơ hội kinh doanh mới. Việc thoái vốn của PDL là một phần trong động thái chiến lược để PIL có thế tập trung nguồn lực vào phát triển tại các thị trường chính đang hoạt động ở châu Á, Trung Đông, châu Phi và Nam Mỹ. Chúng tôi sẽ tiếp tục cải thiện dịch vụ vận chuyển giữa châu Á và Châu Đại Dương bao gồm quần đảo Nam Thái Bình Dương."

Với việc mua lại Hãng tàu PDL, giờ đây, Hãng tàu Neptune Pacific sẽ có một đội tàu gồm chín chiếc chuyên dùng cho hoạt động thương mại trên quần đảo Nam Thái Bình Dương và một đội ngũ nhân viên hơn 800 người, hầu hết họ hoạt động các dịch vụ chuỗi cung ứng trong khu vực.

 

Xem thêm

5 BẤT CẬP NỔI CỘM CỦA NGÀNH LOGISTICS VIỆT NAM

Bộ Công Thương vừa có báo gửi Phó Thủ tướng Chính phủ Phạm Bình Minh, Chủ tịch Ủy ban Chỉ đạo quốc gia về Cơ chế một cửa ASEAN, Cơ chế một cửa quốc gia và tạo thuận lợi thương mại về tình hình phát triển logistics tại Việt Nam.

Báo cáo nêu rõ, theo Hiệp hội Doanh nghiệp dịch vụ logistics Việt Nam (VLA), trong thời gian vừa qua dịch vụ logistics của Việt Nam có tốc độ tăng trưởng tương đối cao đạt 14-16%, quy mô khoảng 40-42 tỷ USD/năm, tỷ lệ doanh nghiệp thuê ngoài dịch vụ logistics đạt khoảng 60-70%, đóng góp khoảng 4-5% GDP.

Sau 3 năm triển khai Quyết định 200/QĐ-TTg ngày 14/2/2017 về việc phê duyệt Kế hoạch hành động nâng cao năng lực cạnh tranh và phát triển dịch vụ logistics Việt Nam đến năm 2025, ngành logistics nói chung và năng lực hoạt động kinh doanh dịch vụ logistics của các doanh nghiệp ở Việt Nam nói riêng đã có những bước tiến đáng ghi nhận, tuy nhiên Bộ Công Thương đánh giá vẫn tồn tại một số bất cập.

Thứ nhất, chưa khai thác hết được lợi thế địa lý kinh tế và tiềm năng của mỗi địa phương. Cơ sở hạ tầng phục vụ cho hoạt động logistics cũng như sự kết nối giữa hạ tầng thương mại, hạ tầng giao thông, hạ tầng công nghệ thông tin… cả trong nước và với khu vực còn chưa cao nên hiệu quả hoạt động logistics còn thấp.

Thứ hai, một số quy định còn chồng chéo, tồn tại những thủ tục hành chính và kiểm tra chuyên ngành chưa phù hợp. Một số chính sách chưa kip thời sửa đổi cho phù hợp với đặc thù của hoạt động logistics trong thực tiễn.

Thứ ba, theo Bộ Công Thương, chi phí dịch vụ còn cao vì nhiều nguyên nhân như hạn chế về quy mô doanh nghiệp và vốn, khả năng áp dụng công nghệ thông tin cũng như trình độ nguồn nhân lực chưa đáp ứng yêu cầu hoạt động, hạn chế về kết cấu hạ tầng logistics và chi phí vận tải trên đường bộ, phụ phí cảng biển do các chủ tàu nước ngoài áp đặt…

Thứ tư, công tác thống kê số liệu, đánh giá thực trạng phát triển logistics còn gặp nhiều khó khăn, bất cập. Số liệu thống kê là cơ sở quan trọng để có những nghiên cứu, đánh giá chính xác về thực trạng và đưa ra những đề xuất cơ chế, chính sách. Tuy nhiên hiện nay, việc thống kê số liệu và đánh giá tình hình phát triển logistics còn gặp nhiều khó khăn, chưa có sự đồng bộ, thống nhất.

Thứ năm, Bộ Công Thương chỉ ra, đội ngũ cán bộ quản lý nhà nước về logistics còn hạn chế cả về nhân lực và trình độ. Nhiều cán bộ chưa được đào tạo đúng chuyên ngành, hoạt động theo phương thức kiêm nhiệm nên gặp nhiều khó khăn trong công tác quản lý.

Biên chế nhà nước bố trí cho công tác quản lý về logistics còn hạn chế, thiếu hụt dẫn đến thường xuyên trong trình trạng quá tải, ảnh hưởng đến chất lượng công việc được giao.

Để phát triển dịch vụ logistics đạt hiệu quả cao, trong thời gian tới, Bộ Công Thương cho rằng các bộ, ngành, địa phương cần tiếp tục đẩy mạnh cải cách hành chính, cắt bỏ hoặc đơn giản hóa thủ tục hành chính liên quan đến logistics, đặc biệt là thủ tục kiểm tra chuyên ngành…

Bên cạnh đó, cần đẩy mạnh hoạt động xúc tiến thương mại và phát triển thị trường cho logistics, tạo điều kiện để doanh nghiệp dịch vụ logistics Việt Nam nhanh chóng vươn lên, bắt kịp trình độ phát triển của thế giới; hỗ trợ hình thành một số doanh nghiệp logistics đầu đàn để định hướng dẫn dắt thị trường.

Tập trung phát triển nguồn nhân lực logistics cả về số lượng và chất lượng, đặc biệt chú trọng xây dựng đội ngũ quản lý doanh nghiệp có kinh nghiệm và chuyên môn cao đáp ứng được yêu cầu trong thời đại mới… cũng là một trong những giải pháp quan trọng được Bộ Công Thương đề cập tới.

Xem thêm

Bài khác:


Tin tức ngành Logistic

Tin tức Logistic mới nhất

Panama Canal postpones latest draught reduction


The Panama Canal has announced it is postponing its latest and sixth draught reduction to 12 June following rainfall in the past week.

However, while last week’s rainfall has resulted in the draught reduction being postponed more rains will be required if it is not take effect on 12 June.

Unless there is a substantial improvement in the water levels of the Canal’s Gatun Lake and Madden Lake which will be announced, the Maximum Authorised Draught will be for vessels transiting the neo-panamax locks, to 13.11metres (43 ft) effective 12 June down from 13.41 metres (44 ft) Tropical Fresh Water (TFW) which was effective 30 April.

Similarly, the Maximum Authorised Draught for vessels transiting the panamax locks will be 11.73 metres (38.5 feet) Tropical Fresh Water (TFW).

The Panama Canal Authority (ACP) said in an Advisory to Shipping it would “continue to monitor the level of Gatun Lake (which supplies fresh water for the locks) and announce future draught adjustments in a timely manner.”

The low water levels in the Panama Canal have been the product of four or five months of almost zero precipitation. It really has been the driest dry season in the history of the canal, ACP vice president for Water and Environment Carlos Vargas said earlier this month.

Draught adjustments will be announced in 30.5cm decrements, generally with at least four weeks advanced notice.

Source: seatrade-maritime

Xem thêm

Dry Bulk Market: Capesize Market in Full Swing


Capesize

The past week marked one of the busier periods for Capesizes this year. With a subdued start due to a public holiday in Singapore on Monday, the market carried on to register solid activity through to Thursday across most major routes. Friday was a non-starter, as the market took a breather. With Vale still absent on Brazil to China C3, this route continued to take a minor role in the spot market. That said, several trades were still heard to be transacted by Brazilian charterers, usually to operators and owners. The West Australia to China route C5 started the week at $6.50 and was seen to strengthen throughout the week, closing at $7.036 on solid fixing. The Atlantic saw some activity on Colombia to Europe, but volumes were still thin. There is some disagreement amongst analysts as to the direction of this market, with a ceiling being proposed against rates that continue to gradually lift on reasonable volume. The Capesize 5TC closed on Friday at $12,243, a gain of $334 from the previous week.

Panamax

Last week was a continuation of the previous week, with a slow but steady rise in index values. The North Atlantic again witnessed a tightening of tonnage supply, with fronthaul trades prevalent. Although transatlantic volume was thinner, the positive sentiment endured. South America remained the market’s driving force, with the 10-30 June window soaking up numerous vessels throughout the week. However, rates were generally unchanged, that said, the constant demand had a positive impact on the Pacific market. The week in Asia started slowly due to the holiday in Singapore. However, the optimism was eventually realised, with rates picking up towards the end of the week. Owner’s preference for trips out of the area, or longer South American rounds, meant charterers had to pay above last done for inter-Pacific trades. Despite constant period discussion and support from the FFA market, very few period trades were concluded last week.

Supramax

Overall, it was a lacklustre week. Whilst there was still period activity, few details surfaced. The main area of activity was from East Coast South America, with fronthaul rates on the Ultramax size benefiting from the better activity feeding down from the Panamax/Kamsarmax sizes. A 61,000dwt ship was fixed from here to Singapore-Japan at $14,400 plus $440,000 ballast bonus. In contrast, levels for transatlantic business remained steady. A 63,000dwt vessel rumoured fixing around $13,000 for a trip from the Continent to India. From Asia, limited activity was reported, with the upcoming Indonesian holidays slowing coal movements. A 58,000-tonner, open Bahodopi, fixed a trip via Indonesia, redelivery China, at $10,900. Further north, a 61,000dwt vessel open Tianjin was reported fixed for two laden legs in the mid $10,000s. With widespread holidays coming up it will be interesting to see where the market goes.

Handysize

Overall it was not one of the most active weeks, with people travelling to Copenhagen, but the Baltic Handysize Index (BHSI) managed minimal gains every day this week. On the period front, a 32,000dwt vessel open in the central Mediterranean was fixed for a short period at $7,250. Vessels open in East Coast South America and the US Gulf saw rays of hope of possible recovery in the Atlantic, but actual fixture information was sparse. A coastal trip paid in the mid $9,000s on a 28,000-tonner and a 30,000-tonner achieved $10,000 for two laden legs, with redelivery in the Atlantic. The Pacific had a slow start due to the public holiday in Singapore on Monday, with rates struggling for vessels open in the Far East, but remained relatively firm for South China and Southeast Asia delivery. A 35,000dwt vessel open Campha, fixed in the high $7,000s for a steel run to China. Another vessel open in Vietnam of a similar size was rumoured fixed on a round-voyage with coal at $7,350, but this might have failed.

Source: The Baltic Briefing

Xem thêm

UNDECLARED DANGEROUS CARGOES BELIEVED TO HAVE CAUSED FIRE, EXPLOSIONS ON KMTC CONTAINERSHIP


Mis-declared chemical cargoes of calcium hypochlorite and chlorinated paraffin wax are believed to have caused a blast and fire onboard a KMTC containership at port in Thailand that resulted in 130 people being taken to hospital.

 

The KMTC Hong Kong was alongside at terminal A2 in Thung Sukhla on Saturday morning, Laem Chabang port when a fire erupted at around 6-45am.

 

The blaze burned on the vessel until Saturday evening when Thai authorities were able to successfully extinguish the fire. More than 130 people were taken to hospital, some complaining of irritation in the eyes and throat, others of a burning sensation on the skin, although no serious injuries were reported. Nearby communities were also evacuated as ash rained down from the blast.

Cosco Shipping Lines launches rail service between Ulanqab – Moscow

 

Cosco Shipping Lines, the container shipping arm of Cosco Shipping Group, has launched a Ulanqab-Moscow rail link through a cooperation with Neimenggu Asia-Europe International Logistics Company.

 

The first train, carrying 43 containers, departing from Qisumu station of Ulanqab at Neimenggu Autonomous region, will arrive at Moscow within fifteen days.

 

Neimenggu Asia-Europe International Logistics Company said that the launch of the railway service to Moscow is an extension of China-Europe multi-model transportation service, and will improve the railway transportation service capacity in the region.

 

Last year, China operated 6,300 trains for China-Europe railway service, an increase of 72% year-on-year

Originally the fire was not believed to have been caused by dangerous cargoes, however, inspection of the 35 containers at the centre of the blaze showed more than half contained chemical cargoes, and it is believed these were the cause of the fire and explosions on the KMTC Hong Kong.

Port Authority of Thailand director Kamolsak Phromprayoon revealed 18 of the boxes contained chemical cargoes local media reported. Investigators found that 13 containers had cargoes of calcium hypochlorite in 13 cargos and five had cargoes of chlorinated paraffin. The shippers had not declared the dangerous cargoes and on Saturday it was believed the cargoes were dolls.

 

“Generally, every shipment of toxic chemicals, including transferring of shipment, has to be declared before they enter our ports. But as the ship’s company had not declared these toxic chemicals, it would be the duty of the shipping company to claim the damage from the shipment’s owners,” Kamolsak was quoted as saying by The Nation.

 

The mis-declaration of dangerous cargoes, in particular calcium hypochlorite, have been in the spotlight given the number of container cargo fires in recent years that have led to major casualties, including the fatal Maersk Honam blaze last year and the Yantian Express this year.

 

Some container lines have taken to simply banning the carriage of such dangerous cargoes, however, this does not necessarily solve the problem with shippers simply continuing to mis-declare the dangerous cargoes.

 

Source: seatrade maritime

Xem thêm

RESOLVING LABOUR SHORTAGE VITAL TO BOLSTER LOGISTICS INDUSTRY


Despite its fast development, the Vietnamese logistics industry is held back by an acute shortage of human resources from reaching its full potential.

This was shared at a forum on human resources development for the logistics industry in Ho Chi Minh City. The forum discussed concrete actions to close the gap between skills supply and demand in Vietnam’s logistics industry. Its was been held by VLA – Aus4skills and VCCI Vietnam.

Le Duy Hiep, chairman of the Vietnam Logistics Association, said that the domestic logistics industry is undergoing fast-paced development with the annual compound growth rate exceeding 10 per cent. The logistics industry contributes 5 per cent to the country’s GDP. The government has approved an action plan which would grow the logistics sector to contribute 10 per cent of the country’s GDP, with annual growth of 15-20 per cent by 2025.

He further noted that the ongoing trade war between the US and China will prompt American consumers to buy more Vietnamese products, thereby contributing to rising export turnover and creating additional demand for logistics.

Despite the positive outlook, many logistics firms are facing HR shortages from senior management personnel to unskilled workers. In addition, vocational schools also have difficulties in providing training and improving the skills of students. Thus, fresh graduates often get low positions with modest salary at logistics companies and need retraining from their employers.

According to a survey by VLA, in 2017-2020, the logistics industry needs around 200,000 high-quality workers, with professional qualifications, skills, and English proficiency. By 2039, the figure is expected to surge to 2 million. Future workers need to be equipped with professional, ICT, and English skills to meet the field’s requirements in the Fourth Industrial Revolution.

Tran Thanh Hai, deputy director of the Import and Export Department under the Ministry of Industry and Trade, said that human workforce plays an important role in developing the logistics industry. To meet the demand, the training needs to be in line with international training standards.

He pointed out that the weaknesses of Vietnam's HR in logistics are discipline and teamwork. Besides providing knowledge and skills, he suggested training institutions need to pay more attention to improving discipline and professionalism for future employees.

Souce: VSG

Xem thêm

MAERSK CEO SKOU SEES DIFFICULT MARKET CONDITIONS FOR CONTAINER SHIPPING 


FREE-SPENDING days at AP Moller-Maersk group, the world's biggest shipping company, are over as its CEO Soren Skou looks forward to a challenging markets ahead in world container shipping.

"We have as a company a long history of not being disciplined on our capex [capital expenditure], but now we are focusing on capex," said Mr Skou, reported New York's FreightWaves.

In recent months the company has maintained a tight rein on capital expenditure over the past year with no large terminal projects or costly new ships ordered and this policy will continue until at least 2020, said the company.

The group's chief holding, the container carrier Maersk Line with its four million TEU capacity, expects trade to grow one to three per cent this year.

"The moderation of container demand growth reflects a broad-based slowdown in all the main economies, following the recovery of 2016 and 2017, as well as negative effects from fast-forwarding of US imports in the fourth quarter 2018 when retailers prepared for a tariff hike," Maersk said in a statement.

Even though the company had a strong start to the year with revenue up 2.5 per cent and operating profit increasing a third, Mr Skou reaffirmed earlier caution stated about 2019 results.

"We are still facing considerable uncertainties from weaker macro numbers as well as the risk from trade tensions" and the implementation of the International Maritime Organisation's 2020 mandate for reducing sulphur emissions from ships, he said.

 

Source: shipping times

Xem thêm
Xem tất cả bài viết cùng chuyên mục


Xem nhiều nhất

LIỆU CHỦ TÀU CÓ QUYỀN TỪ CHỐI CẬP CẢNG VỚI LÝ DO VIRUS CORONA.


Xem thêm

XU HƯỚNG THƯƠNG MẠI ĐIỆN TỬ Ở VIỆT NAM VÀ TƯƠNG QUAN LOGISTICS


Xem thêm

MẤT VẬN ĐƠN CHUYỂN NHƯỢNG - NEGOTIABLE BILL OF LADING – A- BILL OF LADING – VẬN ĐƠN LÀ GÌ


Xem thêm

EXPORT CUSTOMER SERVICES CUM INSIDE SALES NHÂN VIÊN CHĂM SÓC KHÁCH HÀNG – TRONG CÔNG TY CONSOLE


Xem thêm

LÝ THUYẾT VỀ MỞ TUYẾN CONSOLE


Xem thêm